Vannak ételek, aminek az elkészítésekor olyan illatok járják be a lakást, amitől az orrunkkal is érezzük: évszakot váltottunk. Az egyik ilyen a dióval és mézzel töltött sült alma. A sült alma egyik legegyszerűbb változata ez, ha van otthon méz, néhány deka dió, és alma, máris megvan az esti finomság. Ha valaki azonban fokozná az élményeket, a saját ízlésének megfelelően válogathat a lenti receptváltozatokból, a gasztronómia topicba pedg jöhetnek további tippek is! 

 

Látszatvilágban élünk. Ez kétségtelen. Az iskolákban senyvedő diákok is látszólag tanulnak, okulnak, teletömik a fejüket mindenféle elméleti dologgal, amit javarészt rövid időn belül el is felejtenek, miközben valódi tudáshoz nem, vagy alig jutnak. Százoldalas esszéket lehetne erről írni, mennyire sok a negatív pont, de azzal maximum megint csak felbosszantanánk magunkat. Tegyünk ma félre ezt a rossz gyakorlatot és örüljünk, van itt másként is, valamint reméljük, van köztünk valaki, aki ebbe belevág itthon is! Mert biztosra veszem, volnának szülők, akik hagynák, hogy a gyerekeikből Ember legyen! Higgyétek el, nem az érettségik és a diplomák száma határozza meg!

 

Közeleg október 6, nemzeti emléknapunk. Miközben nyomják a sódert az iskolában és a tv-ben, az emberek figyelmének fókuszpontja leginkább ide fog csoportosulni, márcsak a kokárda miatt is!

 

1849. október 6-án végezték ki Aradon az 1848-49. évi szabadságharc 13 honvédtisztjét, Pesten pedig ugyanezen a napon hajtották végre a gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnökre kiszabott halálos ítéletet.

 

Elérkezett hát az idő a valódi összefogásra. A helyzet nemzetközi szinteken is aggasztó, nem csak a délről érkező menekült áradat, hanem az ukrajnai válság következményeivel is számolnunk kell hamarosan. Nekünk is, és Európának is. Itt nincs helye az egymás visszatartásának, az áskálódásnak. Nincs helye pártoknak, vallásoknak. Egy vallás van, ami inkább vállalás:  "Összefogva, egymást védve." 

 

A magyar szent korona rendkívüli jelentőségéről, a Magyarország ellen elkövetett összeesküvésről beszél Ian Talpeș, a román titkosszolgálat egykori vezetője. Hiába próbálja a műsorvezető a román korona felé elterelni a beszélgetést, nem győzi a volt elnök hangsúlyozni a szakrális Szent Korona és a magyar királyság egyedülálló voltát.

 

A magyar történelem, egyik végzetes csatáját a mohácsi síkon a XVI. század első felében veszítettük el. Sok történész és régész kereste a válaszokat a miértekre, és a hogyanokra, de senki nem tud olyan konkrét választ adni a 489 évvel ezelőtti események láncolataira, ami sajnálatos módon odáig fajult, hogy az országot elöntötte a török sereg kemény 150 esztendőre. Így vált az akkori község, Mohács, a Nemzet temetőjévé.

 

Jó ideje már annak, hogy bérelt helye van a migráns ügynek a médiában. Lassan több lesz ez már, mint szimpla ügy, talán ez lesz Európa évezredes "záróbulija". Nem gondolom, hogy rettegve és minden pillanatban a legrosszabbtól tartva, de tudom, hogy össze kell most fognunk. Ne keressünk oldalakat, hogy én "migránspárti" vagyok te meg "magyarpárti", és "zsaruellenes" vagyok vagy "zsaruellátós".

 

Radikális hippi. Mondhattam volna azt is, hogy buddhista náci, vagy zöld betyár, mert azt hiszem, ezek mind valami hasonlót szeretnének kifejezni. Talán valami olyasmit, hogy a világ nem fekete, vagy fehér. Mindhárom kifejezés paradoxonnak tűnik, mégis aki érzi, és aki éli, az tudja, hogy milyen egységességet mutatnak ezek a szavak…

 

A tusfürdők rövid története:... A tusfürdők használata a II. világháború után terjedt el, miután a mezőgazdasági termelés erősen visszaesett és nem tudta biztosítani a szappangyártáshoz szükséges olajokat. Ezért az emberek elkezdtek a vegyipar által termelt anyagokkal mosakodni.

 

"Egy nemzetnek sem lenne illőbb és szükségesebb a kardját jól forgatni tudni, mint a magyarnak, mert ami, és amije van, azt ennek köszönheti!" - Az igazi hatvágás rendszere, mint hungarikum!

 

...ahol minimálisra csökkentették a pénz szerepét a létezésben. A Zselicség szélén, a somogyi dombvidék keleti részén fekvő Visnyeszéplakon negyven évvel ezelőtt több mint ötszáz ember lakott. A 90-es évek elejére már csak harmincan maradtak hírmondónak a környék elszegényedése miatt. Ekkor azonban megváltozott a helyzet. Olyan emberek találtak rá erre a csendes helyre, akik egy emberközpontú, hagyományokra épülő életmódra vágytak...

 

Különleges alkalom következik, "a bolygók együtt állnak". Az esti FankaDeli nagykoncert előtt Budapesten Szabó Gábor barátunknál összegyűlünk - már mondhatni szokásosan - tizedik alkalommal. Főzünk, iszunk, beszélgetünk és a többi... FankaDelinek idén nem volt turnéja, helyette egy nagykoncertje lesz Budapesten, a már szintén szokásosnak mondható, Iskola nevezetű helyen. De mitől nagykoncert a nagykoncert?

 

Az erdei túlélés összetett, komplex ismereteket kíván annak érdekében, hogy egy zártabb természeti környezetben az életkörülményeket javítsuk, életfeltételeket elősegítsük a következő főbb veszélyforrások, mint a tájékozódó képesség elvesztése, ragadozók, és a vad természet mellett. Amennyiben eltévedünk az erdőben (vagy bárhol máshol a természetben – Balajti) első dolgunk legyen, hogy megnyugszunk, lehiggadunk...

 

Románia jelenleg a NATO tagja, szövetségese. Nem tudjuk, hogy a jelenlegi felfokozott – foltokban hidegháborúsnak is nevezhető – világpolitikai viszonyok közepette, a NATO-nak volt-e kapacitása képbe kerülni Románia történelmével, mi viszont segítünk hat történelmi momentummal, amely eléggé tiszta képet fest arról, milyen szövetségese volt ez az ország néhai partnereinek.

 

Felvidéken, a Gömörpéterfala melletti Baranta-völgyben főzőversenyt hirdettek a Barantások! A Magyar Földre pedig csapattagokat gyűjt, hogy testvériesen lefőzze a pályáról a többi bandát...

 

Készítettem a napokban egy videót arról, hogy miként vetem papírra azt, ami bennem van, szemléltetvén egy egyszerű rajzzal. Ezzel kapcsolatban pár gondolatot úgy éreztem, hozzáfűznék. Persze semmi újat, de tudjátok, az ismétlés a tudás anyja.

 

Két hét múlva a Tisza-tóra szerveznek egy remek biciklitúrát és csónakázást a Magyar Földrés barátaink, erre vonatkozó összefoglalónk linkjét bemásoltam a cikk végére, amely a napokban "jött velem szemben az éteren". Engem elvarázsolt pákászostól, Tisza-tavastól, videóstól, mindenestől. Olyan életvitelről mesél, amelytől az emberben felmerül a kérdés, hogy... Tudjátok mit? Meghagyom nektek a felismerés érzését... 

 

Lucian Boia ma a legmenőbb történész nemcsak Romániában, de talán egész Európában. Legújabb könyvében egyszerre megy szembe saját hazája hamis mítoszaival, a két világháború győztesei által diktált múltszemlélettel, meg úgy általában mindennel, amit a történelemről ma gondolunk. És mindezt szakmailag hibátlanul, és kifejezetten jó, olvasmányos stílusban teszi.

 

Mivel arról, hogy milyen állapotok uralkodnak az elcsatolt vajdasági településeinken a ki nem mondott "menekült válsághelyzet" alatt, igen csekély információt kapunk (és amit kapunk is csak ferdítés) arra gondoltam, megkérem egy határ-menti településen élő barátnőmet arra, hogy írja le azt, amit nap mint nap tapasztal.

 

Interaktív beszélgetéssorozat a YouTube-on keresztül FankaDelivel. A beszélgetés témája a feltett kérdésekhez lesz igazítva, amiket előre lehet majd ez esemény alá feltenni. Az ezernyi kérdéssel teletűzdelt e-mailek és üzenetek hadai túlmennek nyilvánvalóan az emberi válaszolóképesség hátárán, ezért ahelyett kigondoltunk egy beszélgetéssorozatot, ami második alkalommal tartunk meg. Ez egy másik lehetőség, hogy választ kapjunk bármilyen aktuálisan felmerülő kérdésünkre FankaDelitől...

 

Íme hát a bizonyíték arra, hogy érdemes... sőt, ha lehet így mondani, kötelessége az embernek a politika szó eredeti jelentésével - vagyis a környezetével foglalkozni! Mert nem igaz, hogy nem lehet elérni a célt! Nem igaz, hogy nem lehet mit tenni! Mert igenis lehet! Rajtunk múlik, senki máson! Ha úgy érzitek és gondoljátok, kérjük adjátok tovább a hírt!