Mivel arról, hogy milyen állapotok uralkodnak az elcsatolt vajdasági településeinken a ki nem mondott "menekült válsághelyzet" alatt, igen csekély információt kapunk (és amit kapunk is csak ferdítés) arra gondoltam, megkérem egy határ-menti településen élő barátnőmet arra, hogy írja le azt, amit nap mint nap tapasztal.


Együtt járunk a Szegedi Tudományegyetem egészségfejlesztő és rekreációszervező szakára már egy éve. Mivel igen bőbeszédű, elég gyorsan összebarátkozunk. Horgoson él, ami egy határhoz közeli vajdasági falu. Azért gondoltam rá, mert tudtam, hogy azt fogja leírni, amit Ő a saját szemeivel tapasztal. Nem ferdít... nem fél attól, hogy valakinek esetleg nem tetszik, amit gondol vagy mond... ami a szívén, az a száján. Hálás vagyok neki azért, hogy ezeket a sorokat megosztotta velünk.

Íme tehát a "helyzetjelentése":

Elegem van. Elegem van abból, hogy nem lehet úgy sehova menni, hogy ne ütközzek össze migránsokkal. Hogy a boltban kitúrnak a sorból, mert ők most épp bevásárolnak. Hogy bejönnek a házunkba, és kérdezés nélkül engedik a csapról a vizet. Elegem van a szemét hegyből, amivé az utcánk alakult, és a bűzből, amit éjjel-nappal el kell viselnünk. Egyszerűen nem állapot, hogy este nyolc körül lezárják az utcánkat a rendőrök, mert annyi a menekült, hogy elfoglalják a teljes utat, és emiatt az itt élők nem tudnak vendégségbe menni, vagy esetleg haza sem jutni.

Horgos egy kicsi, határ menti település, és a migránsok 80 - 90% itt megy keresztül. Naponta Kb. 3000 menekült vár az utcánkban órákat, napokat, biztos az égi jelre, vagy fogalmam sincs, pontosan mire is. Végig a vasúti síneken haladnak, ami annak köszönhető, hogy a vonat már képtelen közlekedni, így határtalan ideig megszűnt a nemzetközi járat Horgos-Szeged közt.

Azt, hogy a rendőrök mit csinálnak, nem igazán tudjuk, kísérik a buszokat, meg néha igazoltatják a menekülteket. A romák szedték meg magukat anyagilag, vadiúj motorokkal, autókkal furikáznak, gyorsulási versenyeket rendeznek az utcákon, ezért az utóbbi időben megszaporodott a traffipaxos ellenőrzés, mivel a rendőröket lefizetik, ami a rend őreinek igen jó fizetés kiegészítés.

Ami nálunk, a határ túloldanál még óriási probléma, az az, hogy sok általános- és középiskolás busszal jut el egyik városból a másikba. S minden szülő attól fél, hogy a gyereke kénytelen lesz a menekültekkel együtt utazni, vagy épp fel sem fog férni a buszra, mert a diákbuszok így is mindig tömve voltak, most meg a menekültekkel van tele. A buszokat nem fertőtlenítik, nem mossák, egy 7-8 éves gyerek pedig biztos fél is a migránsoktól. Állítólag a járási község vett új buszokat, de egy menekültet nem fog érdekelni, hogy az most diák busz, vagy neki van fenntartva. A busztársaságok pedig őrülten meggazdagodtak, egy belgrádi székhelyű társaság a hírek szerint kijött a csődből, szóval van baj rendesen.

Míg Magyarországon az ellen-kampány megy, addig nálunk a befogadásra, szinte a barátkozásra buzdítanak a felsőbb vezetők, aminek persze mindenkinek elege van. Mind tudjuk, hogy valaki fentről nagyon megfizeti a minisztereket, és felsőbb vezetőket, hogy ilyesmi szövegek elhagyják a szájukat. Szerbia állítólag az első biztonsági ország ugye, de ezt itt élőként megcáfolom. Aki itt él, az sincs biztonságban, korrupció vezeti az egész országot, szegénység van, és egyszerűen nem értjük, hogy a menekülteket mindenben támogatják, ingyen lakhatás, víz, élelmiszer, stb, míg a nyugdíj alig egy hétre elég, rengetegen élnek minimálbéren, még az egyetemet végzett, akár orvosok is.

S ez az egész szüli azt a feszültséget, ami jelenleg Vajdaságban van. Attól félünk, hogy ide toloncolják majd őket vissza, attól is félünk, hogy betörnek házakba, mert kell nekik víz, vagy élelmiszer, tél esetén akár lakhely és meleg helység. Sokszor járhatatlan az út, nem húzódnak félre. Pár napja egy faluban lakó elütött egy menekültet, mert az kiugrott elé, mire a társai megtámadták az autót, kiráncigálták a sofőrt és ha mások nincsenek az utcán, hogy leállítsák az egészet, biztos komoly incidens történt volna.

Minden este fákat téptek, törtek, állítólag annak segítségével jutnak át a kerítésen, ha esetleg arra mennek, de a legnagyobb része a vasútvonalon keresztül halad Európa felé.

A kormány nem tesz semmit, a média pedig nem mer semmit tenni, mert bárki is rossz véleményt formál, és azt leírja, biztos, hogy nem jelentetik meg a cikket. Nagyon sok polgármester bábúként van tartva, felsőbb vezetők irányítanak mindent, akik persze nagyon jól keresnek ezzel az egésszel, és mindezt nagyon nehéz megtűrni. Hiába kérünk segítséget, hiába kérjük, hogy más felé vezessék a menekülteket, ha már vezetgetik, egyszerűen semmibe vagyunk véve, a kerteket, veteményeseket, gyümölcsösöket letapossák, megrongálják, rengeteg a mezőgazdasági kár, és nem is valószínű, hogy bárki is megtéríti mindezt a termelőknek.

A boltokban van, hogy 100 eurósokkal fizetnek, visznek, amit tudnak, aztán pedig eldobálják a szemetet. Az utcánk, és a falu egy része úgy néz ki, mint a szeméttelep, és annyi a menekült, hogy nem is lehet összeszedni, mert folyamatosan érkeznek.

Ami talán a legjobban bosszant minden közül, az az, hogy Röszkét említik mindenhol, mint falunak, aminek el kell viselnie a migrációs válságot, és még Budapestet és Belgrádot. De Horgosról soha nincs egy szó sem, pedig a száguldozó taxisok és buszosok miatt életveszélyes az utcán tartózkodni, lehetetlen úgy élni, hogy a kutyák folyamatosan ugatnak, és a menekültek nem értik, miért baj, ha az út közepén mennek egy forgalmas főúton.

Nem magukkal a menekültekkel van problémánk, hanem a rendszerrel és azzal, ahogy kezelik őket (vagyis épp ennek hiányával), míg az itt lakó állampolgárok tovább szegényednek, és az ő pénzük vész kárba. Igazán jó lenne végre felfogni, hogy a menekültek nem mind a jobb élet reményében forgatják fel az életünket, nem fog mindegyikük munkát találni, és képtelenség, hogy kulturálisan beilleszkedjenek.

Évek múlva mégis hogy fogom elmagyarázni az első osztályba induló gyerekemnek, hogy a mellette ülő kis srác miért másik Istenhez imádkozik?

KPetra