{#}{#}...avagy az önellátásról, hogy megéri-e...?

"Sokszor nekem szegezik a kérdést, hogy megéri e csinálni mind azt, amit csinálunk. Ha kiszámolom, mennyi takarmányt kell venni az állatoknak, vagy esetleg az orvosi ellátásra, ólakra és minden másra, a sok munka, amit velük foglalkozunk, nem olcsóbb-e, ha megveszem a boltban, piacon, vagy a szomszédban. Ha így számolnék, biztos, hogy bárhol máshol olcsóbban jönnék ki, mint amennyibe most kerülnek.

De nem így számolok. Mint minden befektetés, ez is először nem nyereséges. Ezidáig mindent meg kellett vennünk. Mivel 5 éves tervben gondolkozom, és eddig csak 3 év telt el, még nem teljes az önellátás, de már szépen rajzolódik.

Mert idén már szép számmal vannak saját szaporulatok is, így jóval kevesebb állatot kellett megvennünk. Épp úgy, mint a saját magról vetett növények esetében is. Ez ugye már kevesebb ráfordítás. A szaporulatokat megtarthatom, elcserélhetem, de el is adhatom. Így az állatok szép lassan teljesen önfenntartóak lesznek, így csökkentve a kiadásukat. A kert is lassan teremni fog, azokból megint csak bevételhez vagy cseréhez is juthatunk.
És a legfontosabb, hogy saját magunknak is kevesebb mindent kell majd megvennünk (a tavaly eltett savanyúk, befőttek, zöldségek szépen kitartottak mostanáig, és idén még több lesz).

Mivel nem a haszonkeresés a célunk, hanem az önfenntartás, csak a felesleget cseréljük vagy adjuk el. Így hosszú távon több szempontból is megéri. Mert ha már nem kell rájuk költeni, és megvenni sem, akkor ugye beljebb van az ember... Arról már nem is beszélve, hogy itthon vagyok és a hobbim a munkám!

Az elmúlt évben számtalan dolgot nem kellett megvennem, vagy csak nagyon ritkán. Ilyenek a fűszerek, tojás, bizonyos húsok, savanyúk, lekvárok, szószok, zöldségek, gyümölcsök, szörpök, aszalványok, csonthéjasok, kenyerek, idény jelleggel, tej, sajt, túró, vaj. De még a mosószert sem.

Ezért a válaszom az, hogy: igen, megéri!

De vissza kérdeznék:

Vajon megéri e 8-10 órát dolgozni egy olyan helyen ahol nem szívesen van az ember, a megkeresett pénzt elkölteni ételre, számlákra, hitelre és este hulla fáradtan a családdal pár órát elvegetálni? (Tisztelet a kivételnek, mert természetesen van, aki imádja a munkáját, és keres annyit, hogy ne jelentsen gondot a számla és a lehetőleg az egészséges étel beszerzése, és marad ideje-energiája a családra is).

Szerintem a két dolog sokban hasonlít. Legalább is a bele fektetett időben és energiában. A különbség az életminőségben van és abban, hogy hogy vagyunk boldogabbak és energiával teltek.

Én így. Ezen a helyen, ebben a életvitelben.
Boldogan, egészségesen, néha hulla fáradtan és elkeseredve, de mindig újult erővel és lelkesedéssel!"Magamfalva

83as


2017-02-06 16:39:32 - VAnna
1 hozzászólás
Igaz! Nagyon igaz! Míg a pesti emeleti kőre léptem, boldogtalan voltam, mert vágytam földre lépni, mint gyermekkoromban. Most költöztem vidékre, rengeteg a munka, de újult erővel tölt el, hogy magamnak dolgozom. Csak magamnak, így a haszon is az enyém, még ha kicsi, töppedt is, de az íze kiváló, mert a lelkem is benne van. Első ízben vagyok e gyönyörű oldalatokon, gratulálok, remek írások, tanácsok, ötletek és ami manapság ritkaság, JÓINDULAT, SEGÍTŐKÉSZSÉG érződik minden sorotokból. Köszönet érte!
1