Tudtad, hogy nincs szükség százféle drasztikus hatású vegyszerre egy átlagos háztartásban? Tisztítószereink egy részét könnyen elkészíthetjük magunk is! - Gyetvai Rilla praktikái következnek!

Gyönyörűen ragyogott a nap a hétvégén. Élveztem, ahogy besütött a lakásba, bevilágította a teret… Aztán a legfényesebb pillanatban megállapítottam, itt az ideje a tavaszi nagytakarításnak! :)

A házi készítményeknek több előnyük is van:
 • környezetbarátok, nem terhelik vizeinket
 • olcsón és egyszerűen elkészíthetőek néhány alapanyagból, ezeket bioboltokban keresd
 • nem fertőtlenítenek drasztikusan, nem pusztítanak el minden kórokozót, hiszen az immunrendszerünk szempontjából egyáltalán nem előnyös a „steril” környezet
 • nem tartalmaznak szintetikus adalékokat, kőolajszármazékokat
A zöldülés során fontos a fokozatosság, csinálj mindent úgy, hogy jól belesimuljon a napi rutinodba, szép lassan alakítsd át a szokásaidat, közben figyeld, neked mi válik be, mi nem. :)

Néhány egyszerű, kipróbált ötlet:

1. súrolópaszta: szódabikarbóna + annyi víz, hogy kenhető paszta állaga legyen. Finomszemű sóval fokozható a hatása. Szivaccsal vagy ronggyal használd, bő vízzel öblítsd!

2. lefolyótisztító, zsíroldó, szagtalanító (pl. mosogatónál): 2-3 evőkanál szódabikarbóna a lefolyóba + 2 dl ecet rá, negyed óra múlva forró vízzel öblítsd át!

3. öblítő helyett: az öblítőszerek erősen allergének, így ajánlott hígítani, legalább fele-fele arányban vízzel, vagy 10%-os ecettel. (Babák ruháit egyébként is érdemes ecettel öblíteni, főleg, ha bármilyen kiütés szerű folt jelentkezik a bőrén!-A szerk.)

Végül jöjjön egy univerzális mosógél receptje:

Mire használhatod? Szinte mindenre :)

 • áztatás, minimum 60 fokon: konyharuhák, abroszok, függönyök, törölközők, ágyneműk, erősen szennyezett ruhák, munkaruhák
 • felmosás: kerámia-, kőburkolat, terasz
 • lemosás: kerti műanyag bútorok, kerti játékok, ablak- és ajtókeretek, csempe, mosdókagyló, fürdőkád, stb.


Hozzávalók:

 • 1 db mosószappan, 100 g, lereszelve (lehet házi vagy bolti mosószappan is)
 • 50 g mosószóda
 • 50 g szódabikarbóna
 • 4 liter víz

Elkészítés:

1. Felforralok 2 liter vizet és kevergetve teljesen feloldom benne a szappant, a szódabikarbónát és a mosószódát, majd hozzáadom a maradék vizet és botmixerrel alaposan átdolgozom.

2. Hagyom teljesen kihűlni.

3. Másnap újra átkeverem a botmixerrel és tiszta ásványvizes palackokba töltöm. Minden üveget felirattal látok el!

4. Használat előtt a besűrűsödött gélt alaposan felrázom. Fél – egy decilitert mérek ki mosásonként a víz mennyiségétől függően.

Mosógélbe áztattam a fehér terítőket, csipkéket, így lebegtek a tavaszillatú szélben:Ha neked is van kedvenc praktikád, vagy elkészíted a mosógélt, szívesen olvasnánk tapasztalataidat írj nekünk a következő címre (gy.rilla@freemail.hu​) a tárgy rovatba: Finom & nőies jelzéssel, vagy a TUMAG Facebook oldalán üzenetben.

forrás: Gyetvai Rilla - tumag.hu

boric